Bö v stíhacích pretekoch s jedenástym triumfom, Hasilla konečne na bodoch

Bö v stíhacích pretekoch s jedenástym triumfom, Hasilla konečne na bodoch

Anterselva 26. januára (Biatlon-Info.sk) Johannes Thingnes Bö je v tejto sezóne taký suverénny, že sa často vytráca boj o triumf v stíhacích pretekoch. Aj v Anterselve mal po štarte k dispozícii veľkú časovú výhodu pred súpermi.

Na štvrté víťazstvo v stíhačke v tomto ročníku mieril JT Bö, ale líder poradia SP netrafil hneď svoj prvý terč. Po úvodnom kole mal však vybudovaný dostatočný náskok, aby sa udržal na čele pretekov, ale strelecky bezchybní Guigonnat, Bjöntegaard a Eder znížili svoje manko. Fourcade musel absolvovať jedno trestné kolo, na piatom mieste strácal 25 sekúnd a na prvej streľbe dostali takýto trest aj jeho reprezentační kolegovia Desthiuex a Fillon Maillet.

V druhom kole ukazoval JT Bö svoju bežeckú formu, ale znovu musel absolvovať jedno trestné kolo, čo už využili Guigonnat s Ederom, ktorí sa k nemu dostali na čelo pretekov po ďalšej stopercentnej streľbe. Túto položku si už postrážil Fourcade, ale jeho manko vyskočilo na dvanásť sekúnd, a spolu s ním sa  nachádzal na trati Peiffer, ktorý zatiaľ vybielil všetkých desať terčov. Všetky výstrely zatiaľ trafili Pryma a Loginov, po dvoch trestných okruhoch vypadol z Top 10 Bjöntegaard.

Vysoké tempo JT Böa dokázal nasledovať len Guigonnat, ale ten potom minul jeden výstrel na prvej ležke, kým JT Bö zvládol túto položku bez problémov. Nórsky borec si vybudoval odstup vyše dvadsať sekúnd pred Guigonnatom, ktorý zostal na druhom mieste, lebo jednu chybu tu urobili aj Eder, Fourcade a Peiffer. Priebežnú tretiu priečku držal rakúsky biatlonista, no Fourcade sa držal tesne za ním. S výnimkou prvej streľby predvádzali výborný strelecký výkon Desthieux a Fillon Maillet a aj ony ešte mohli zdramatizovať súboj o stupne víťazov.

JT Bö dorazil na záverečnú streľbu koncentrovaný a nič na tom nemenil fakt, že minul úplne posledný výstrel. V tom momente už mal vybudovaný dostatočný náskok, aby mohol v predstihu oslavovať ďalší triumf. Francúzsky súboj o druhé miesto vyšiel Guigonnatovi, ktorý sa na konci strelecky nepomýlil, a zbavil sa Fourcada, ktorý tu minul jeden výstrel. Obhajca celkového triumfu SP sa musel pripraviť na tvrdý súboj o stupne víťazov, lebo spolu s ním vybehli na trať aj jeho kolegovia Desthieux a Fillon Maillet. Vo finále spomalili Eder s Peifferom a do najlepšej desiatky sa posunul Loginov, ktorý spravil len jednu chybu na strelnici.

V bežeckej forme nepoľavuje Johannes Thingnes Bö a na jedenásty triumf v tomto ročníku si mohol dovoliť aj tri trestné okruhy. Každú jednu streleckú chybu mal však krytú dostatočným náskokom vybudovaným na lyžiach, preto sa k nemu súperi nepriblížili. Tretíkrát v sezóne ovládol kombináciu šprint – stíhačka, jeho výkonnosť drží dlhú dobu mimoriadne vysokú kvalitu.

Potom sme videli nevídaný jav, keď na druhom až piatom mieste finišovali francúzski pretekári. Spomedzi nich predviedol najlepší výkon Antonin Guigonnat, ktorý vybehol len na jeden trestný okruh a vybojoval druhé pódium v rade. Nepredviedol síce najsilnejší bežecký výkon, ale všetko si to vynahradil na strelnici. A to rozhodlo v jeho prospech. Na stupne víťazov sa dostal aj Quentin Fillon Maillet a napodobnil tak svoj výsledok zo stíhačky v Pokljuke. Na cieľovej čiare rozhodovali len milimetre a na nepopulárne štvrté miesto odsunul Simona Desthieuxa. Obaja urobili dve chyby a to bolo kľúčové aj z toho dôvodu, že Martin Fourcade mal na svojom konte až tri trestné okruhy, preto mu na konci chýbali sily a v bežeckej časti sa nevyrovnal na konci svojim mladším kolegom.

V tomto roku chutí stíhačka Arndovi Peifferovi. Dnes dosiahol druhý najlepší bežecký čas, ale na obidvoch stojkách urobil po jednej chybe, čo bolo kľúčové, že nenarušil francúzsku enklávu na stupňoch víťazov. O devätnásť miest si polepšil Alexander Loginov, ktorý bol opäť na lyžiach veľmi silný a urobil len jednu chybu, takže si napravil chuť po prechádzajúcich nie celkom vydarených predstaveniach. Simon Eder chyboval na stojkách a po bežeckej stránke nebol taký výrazný ako jeho súperi. Hofera zastavili tri strelecké chyby a do Top 10 sa ešte zmestil Birkeland, len tretíkrát v ročníku.

Hasilla konečne s dobrými pretekmi, chutilo mu to na trati i ležkách

V pretekoch sme mali dvojnásobné zastúpenie, a to pretekárov, ktorí v tejto sezóne ešte nebodovali, resp. Šima ešte nikdy. Absolútne teda nemali čo stratiť. Jasným cieľom bolo dostať sa na akékoľvke bodované pozície. Keďže traja pretekári pred nimi neštartovali, k bodom boli veľmi blízko, strácali na štarte prakticky iba päť sekúnd.

Tomáš Hasilla štartoval so stratou 1:55 a po pár stovkách metrov sa zapojil do skupiny od 43. do 50. pozície. Nemal čo vymýšľať, snažil sa hlavne vyhnúť pádom. Už na strelnicu prišiel na 42. pozícii. Mal 17. bežák prvého kola. Na úvod si dával veľký pozor, ležal na položke až 34 sekúnd, ale všetky terče padli. Posunul sa na 34. priečku a hneď si vytvoril slušných 18 sekúnd rezervy v Top 40. Navyše, pred sebou mal veľmi dobrú skupinu, ktorej sa chytil a blízko bola dokonca aj najlepšia tridsiatka. Jeho výborný výkon na trati pokračoval, dostal sa do vlaku od 24. po 35. pozíciu. Problémom bolo, že rozhodcovia ho poslali na terč číslo jeden, teda musel sa znova rozbiehať po brzdení na záver strelnice. Dokonca ho tam štyria pretekári predbehli, keďže tí nebrzdili. Smola. Stratil tam pár sekúnd, no dôležité bolo, že vyčistil aj druhú položku. Bol to od neho zatiaľ svetový výkon. Posunul sa na 23. pozíciu. Už tam nebol veľký vlak, mal tam Ukrajinca Pidručného a Švajčiara Wegera. V prostrednom kole najprv viedol túto miniskupinu, neskôr pustil pred seba Wegera. Ani v treťom kole nestratil viac ako desať sekúnd. Prišli už ale prvé chyby, a to pri dvanástom a trinástom výstrele. No podmienky boli ťažké, mýlilo sa veľa ľudí. Padol teda iba o štyri pozície na 27. miesto. No stále to bolo veľmi pozitívne, mal tesne pred sebou Christiansena s Garaničevom, takže to bola záruka ďalšieho rýchleho okruhu. Za ním bola väčšia diera. Celé kolo šiel s Garaničevom a dobre vedel, že ak nevybuchne, bude to jeden z najlepších výsledkov jeho kariéry. Nepripúšťal stres, zvládol to za 26 sekúnd, no, bohužiaľ, prvý s posledným terčom tam nechal, takže nasledoval pád o sedem pozícií na 34. miesto. Našťastie, keď sa obzrel za seba, nevidel už nikoho, takže to vyzeralo na zachovanie pozície, alebo posun. Videl pre sebou pretekárov, no boli to rýchlici. Podarilo sa mu zdolať Švéda Stenersena a v cieli sa objavil na 33. pozícii s odstupom 3:27.

Pre Michala Šimu to boli preteky za odmenu a od prvého kola sa snažil správať maximálne rozumne, teda nikam sa nehnal a hoci sa o pár miest prepadol, stále bol na dostrel k Top 40. No zažil takú nováčikovskú daň, keď minul prvé dva terče. Ostatné padli, no klesol až na 53. pozíciu a už nemal pri sebe ideálnu skupinu. Prakticky šiel už v druhom kole sám. Stratil tam až 26 sekúnd, dosť veľa. Na druhej položke prišla jedna chyba. Keďže sa súperi dosť mýlili, posunul sa na 50. pozíciu. Mal tam už aspoň Estónca Lessinga. Strata na body bola už ale príliš veľká. V ďalšom kole dostal pol minúty a ostával na 50. pozícii. Na prvej stojke sa mierne posunul. Nezdolal prvý terč, no ostatné padli. Bol teda na 49. pozícii. No pred ním ani za ním nešiel nikto, teda opäť mal smolu. V predposlednom okruhu prišlo ďalších 35 sekúnd záseku, boli to úplne iné preteky ako u Hasillu. Škoda, že mu záverečná položka nevyšla. Minul dvakrát a ostal na 50. mieste. V poslednom kole ho ale dobehli Bielorus Smolski a Estónec Lessing. Prvý ho zdolal, útoku druhého odolal. Takže vo finále to bola 51. pozícia so stratou 5:32.

Po dnešných pretekoch si môže Tomáš konečne poriadne vydýchnuť. Získal prvých osem bodov od 11. februára 2017, keď na MS zaznamenal životné 16. miesto. Dnešné umiestnenie je jeho piate najlepšie v kariére. Perfektne zvládol ležky, prvá stojka bola veľmi zložitá, takže dve chyby neprekvapili. Škoda poslednej položky, kde už boli poveternosnté podmienky trošku lepšie, mohol zostreliť o jeden terč viac. No asi by sme už chceli veľa. Na trati predviedol životný výkon so stratou iba 47 sekúnd v 23. bežáku. To je najlepší slovenský mužský bežák v posledných dvoch sezónach. Veľmi povzbudzujúci deň pre Tomáša.

Michalove hodnotenie už nemôže byť také pozitívne. Šancu na prvé body kariéry nevyužil, ale ani neprepadol. Šiel iba druhú stíhačku v živote. Dokonca vlani nebol v žiadnej nie len v SP, ale ani IBU Cupe. Keďže šiel na trati často sám, bežecká strata sa vyšplhala k dvom minútam. Šesť chýb na strelnici bolo z tých horších.

Zdroj: Biatlon-Info.sk – mediálny partner SZB